Hoxe, grazas a lavadora, non podemos nin imaxinar o que debían de padecer agachadas no lavadoiro durante horas e coas mans metidas na auga xeada do Candal. Axeonlladas sobre unha pedra ou madeira, primeiro enxaboaban as pezas refregándoas con cinza para quitar a maior parte da suciedade, despois estendíanas sobre a herba para que o sol fose quitando as manchas e a cor amarelenta, despois de varios enxaugados volvíanse estender as pezas sobre a herba para o seu secado, este duro labor adoitaba durar case todo o día e ao caer a tarde recollíase e dobrábase a roupa para emprender o regreso á casa, si tiñan a mala sorte de que chovese e a roupa non se tería secado, a volta á casa facíase coa roupa mollada, o que multiplicaba o seu peso.
Lugo, lavandeiras, principios do século XX |
Hoxe esos lavadoiros, os que se conservan, quedaron como algo testemuñal, e poucas veces ao pasar xunto a eles pensamos no que representaron para as nosas antecesoras, polo xeral cada casa tiña o seu lavadoiro, aínda que tamén adoitaban compartirse.
Por desgracia en Millares desapareceron os lavadoiros que había no Candal, pero si quedan lavadoiros similares noutras aldeas da zona:
Rego dos lavadoiros no Candal, hoxe en día |
Lavadoiro similar aos que había en Millares |
Lavadoiro en Abrairas |
Lavadoiro en Verducedo |
RECEITA DE XABÓN CASEIRO FEITO CON
GRAXA ANIMAL
Os ingredientes usados para facer o xabón caseiro son:
Restos de graxa animal (touciño, unto, etc...)
1 kilo de sosa cáustica (por cada 6 quilos de graxa)
1/2 kilo de jabón ou deterxente
6 litros de auga
Tórase a graxa, quitando todas as febras xa que estas non se disolven coa sosa ponse a cocer coa auga ata o punto de ebulición, despois vértese nun recipiente e vaise engadindo a sosa o xabón ou deterxente, removendo ata conseguir unha mestura homoxénea, hai que sacar todas as impurezas que haxa.
As correntes e os cambios bruscos de temperatura poden facer que a mestura se corte, se iso sucede hai que volver cocer a mestura sen deixar de remover, ata que volva ferver.
Canto máis se remove a mestura máis fina queda, segundo se vai arrefriando espesa, entón métese nun molde, polo xeral adoitan ser de madeira ou de metal e déixase nel ata que se solidifica.
Córtase en pastillas segundo o tamaño desexado.
Na actualidade este xabón non ten demasiada aceptación, xa que ao estar fabricado con graxas animais e non levar ningún aditivo que lle dea perfume, non ten bo aroma, o seu olor é o da sosa.
Restos de graxa animal (touciño, unto, etc...)
1 kilo de sosa cáustica (por cada 6 quilos de graxa)
1/2 kilo de jabón ou deterxente
6 litros de auga
Tórase a graxa, quitando todas as febras xa que estas non se disolven coa sosa ponse a cocer coa auga ata o punto de ebulición, despois vértese nun recipiente e vaise engadindo a sosa o xabón ou deterxente, removendo ata conseguir unha mestura homoxénea, hai que sacar todas as impurezas que haxa.
As correntes e os cambios bruscos de temperatura poden facer que a mestura se corte, se iso sucede hai que volver cocer a mestura sen deixar de remover, ata que volva ferver.
Canto máis se remove a mestura máis fina queda, segundo se vai arrefriando espesa, entón métese nun molde, polo xeral adoitan ser de madeira ou de metal e déixase nel ata que se solidifica.
Córtase en pastillas segundo o tamaño desexado.
Na actualidade este xabón non ten demasiada aceptación, xa que ao estar fabricado con graxas animais e non levar ningún aditivo que lle dea perfume, non ten bo aroma, o seu olor é o da sosa.
Ningún comentario:
Publicar un comentario